Omurga Hastalıkları

VERTEBROPLASTÄ° - KÄ°FOPLASTÄ°

Perkutan vertebroplasti

1991 yılında ABD’de, 2002 yılından beri de ülkemizdeki çok sayıdaki merkezde uygulanmaktadır. İşlem ameliyathane koşullarında lokal anestezi ile uygulanır. Uygulama tekniğine göre; iki adet 0.5 cm’lik kesi yapılır. Kırık omur cismi içerisine özel yapılmış kemik iğneleri yerleştirilir. Daha sonra kemik çimentosu adı verilen polimetilmetakrilat sement kemik içerisine enjekte edilerek kemik güçlendirilir. Sement kemik içerisine enjekte edildiği zaman macun kıvamındadır, ancak kemik içerisine verilince 10 dakika içerisinde sertleşerek kemiğe benzer şekle gelir.

Son yıllarda aynı seansda henüz kırık oluşmamış zayıf omurların içerisine de kırık oluşumunu önlemek üzere koruyucu amaçlı sement enjeksiyonu uygulanmaya başlamıştır.

Perkutan kifoplasti

Kifoplasti de tıpkı vertebroplasti gibi osteoporotik omurgada oluşan ağrılı çökme kırıklarının tedavisinde yeni bir uygulamadır. Kifoplasti ile çökme kırıklı hastaların ağrılarını %90 oranında gidermek mümkündür. Kifoplasti ile ağrı giderilirken, kırık stabilize edilir ve çökmüş omurun yüksekliği tekrar elde edilirken oluşan deformite düzeltilir. Vertebroplasti gibi lokal anestezi ile ameliyathanede uygulanabilir. Çökmüş omur cismi içerisine geçici olarak yerleştirilen bir balon veya metal kafes ile omur yüksekliği tekrar kazanılır. Omur içerisinde oluşturulan boşluk içerisine sement enjeksiyonu yapılarak kemik güçlendirilir. Kifoplasti işlemi de tıpkı vertebroplasti gibi perkutan adını verdiğimiz kapalı yöntemle gerçekleştirilir. Osteoporotik çökme kırıklı bir hasta da vertebroplasti veya kifoplastiden hangisinin uygulanacağına omurdaki çökme miktarına ve omurgada ortaya çıkan deformiteye göre karar verilir.

Hasta uygulamadan 4-5 saat sonra herhangi bir korse veya dış destek kullanmadan ayağa kaldırılır. Müdahaleden sonra, 24 saat süreyle hastanede gözlem amacıyla kalan hastalar daha sonra taburcu edilir.

Vertebroplasti veya kifoplasti uygulanması yapılan her müdahale gibi bazı riskler içerir; bunlar hastanın genel sağlık düzeyine, genel anestezi uygulandığında anesteziye bağlı ve yapılan cerrahi işleme bağlı ortaya çıkabilir. Hastanın genel sağlık problemlerinin neden olduğu riskler işlemin lokal anestezi altında yapılması ile en aza indirilir.