Omurga Hastalıkları

KÄ°FOZ

Son yıllarda, giderek artan sayıda bir hasta grubu, çocuklarının kambur durmasından rahatsız olduğunu ve bunun giderek kalıcı olmasından korktuğunu ifade etmektedir. Bu yakınmalar ile başvuran çocukların çok az bir kısmında aktif tedavi gerektirecek düzeyde rahatsızlık bulunmaktadır. Çocukların büyük çoğunluğunda, ebeveynlerin gözlediği şekil bozukluğu, postüral deformite veya pozisyonel deformite dediğimiz kötü duruşa bağlı hafif kamburluk olarak değerlendirilmektedir.

Omurgaya arkadan baktığımız zaman omurların birbirine üzerine diziliminden oluşan ve baş ile leğen kemiğinin tam ortasından geçen bir izdüşümü olan düz bir kolon olduğunu görürüz. İnsan omurgasına yandan bakınca ise böyle bir düz hat olmadığını ve omurların her birinin birbirleri ile bir açı yaparak oluşturduğu fizyolojik birtakım eğrilikler olduğunu görürüz. Örneğin göğüs-sırt bölgemizde belirgin bir kamburluk (kifoz) var iken bunu izleyen bel bölgemizde bir çukurluk (lordoz) vardır.

İnsanların göğüs-sırt bölgesindeki kamburluk kişiler arasında çok geniş bir farklılık gösterir. Bir başka deyişle sizin de etrafınızda gözlediğiniz gibi, bazı insanlar daha kambur dururken bazıları daha dik durmaktadırlar. Bu kamburluğun fizyolojik olarak kabul edilen ölçüsel bir sınırı vardır. İnsanın rahat ayakta durduğu pozisyonda çekilen yan radyografisinde yapılacak bir açı ölçümünde, bu sınır 20 derece ile 55 derece arasında değişmektedir. Yani 20 derece kamburluğu olan bir insanın da 55 derece kamburluğu olan bir insanın da kamburlukları normal sınırlar içinde kabul edilir. Dolayısıyla bir ailenin herhangi bir bireyinin diğer bir bireyden daha az ya da daha fazla kambur olması son derece normaldir.

Ayakta duruşta 35 derece kamburluğu olan bir insanın kötü duruşa bağlı olarak kamburluğunun, örneğin 55 dereceye çıkması pozisyonel kamburluktur.

Yapısal kamburluk o kişinin fizyolojik ayakta duruşta dahi 55 derecenin üzerinde olan ve çoğu zaman altta yatan bir kemik ve/veya yumuşak doku patolojisine bağlı ortaya çıkan kamburlukdur. Bu durum, doğuştan omurga anomalilerine, bazı kemik hastalıklarına, omurga enfeksiyonu ya da omurga kırığı sonucu omurların hasar görmesine bağlı veya çeşitli sinir-kas hastalıkları sonucu olabilir.

Ancak, büyümekte olan hastalarda yapısal kamburluğun en sık nedeni Schuermann hastalığı diye tanımlanan ve nedeni bilinmeyen bir etkilenmeye bağlı, omurgaların dikdörtgen şekillerini kaybedip kamalaşmaları ile ortaya çıkan kamburlukdur.

Schuerrmann hastalığı tedavi edilmezse kamburluğun artması ve tehlikeli boyutlara ulaşması ile sonuçlanabilir.

Ailelerin kolaylıkla yapabileceği bir test ile bu ikisi ayırt edilebilir. Çocuğunuza dik dur dediğinizde mevcut kamburluğunu belirgin olarak düzeltebiliyor ise, bu büyük ihtimal ile postürel kamburlukdur. Burada dikkat edilmesi gereken kamburluğun nereden düzeldiğidir. Eğer kamburluk en çıkıntılı yerinden düzeliyorsa sorun yoktur. Bazen kamburluğun en çıkıntılı yeri hiç düzelmez ve daha üst ile alttaki omurlardan bir miktar düzelme olabilir. Bazen de kamburluk belirgin olarak değil de hafif bir düzelme gösterebilir. Bu durumda profesyonel yardım almak gerekli olabilir.