ARTROPLASTÄ° ( PROTEZ CERRAHÄ°SÄ°)

TOTAL KALÇA PROTEZİ

Bozulmuş olan eklem yüzeylerinizin aynı görevi yapacak özel malzemelerden üretilmiş, total kalça protezi adını verdiğimiz malzeme ile değiştirilme işlemidir.

Normal kalça eklem anatomisi

Kalça eklemi, uyluk kemiği (femur) ve leğen kemiğinden (pelvis) oluşur. Uyluk kemiğinin üst ucu daralarak boyun kısmını (femur boynu) oluşturur ve top şeklinde bir baş (femur başı) ile sonlanır.

Leğen kemiğindeki oyuk şeklindeki yuvaya (asetabulum) yerleşen femur başı eklemin etrafını saran çok kuvvetli bağlar ve eklem kapsülü tarafından asetabulum içerisinde tutulur. Eklem kapsülünün içi ince bir zar ile kaplanmıştır (sinoviyum). Femur başı ve asetabulum iç yüzeyi kıkırdak tabakası ile kaplanmıştır.

Kalça Protezi

Kalça protezinin çimentolu ve çimentosuz olmak üzere iki ana tipi vardır. Bunların herhangi birisinden daha iyi olarak bahsetmek mümkün değildir. Kullanılacak protez tipine, kemiğin yapısına, hastanın yaşına ve yaşam şekline göre karar verilir. Her iki tip protezde asetabular ve femoral parça olmak üzere iki kısımdan oluşur.

Asetabular parça çoğunlukla, röntgenlerde görülemeyen plastik bir yuva ve metal bir parçadan oluşur. Üretici firmalara göre değişen çok farklı modellerde bulunmaktadır ve gelişen teknoloji ile sürekli yeni tasarımlar kullanıma sunulmaktadır. Çimentolu protezlerin yerinde durmasını sağlamak için, protezi kemiğe tutturan kemik çimentosu kullanılır.

Çimentosuz protezlerin kemiğe temas eden yüzeyleri küçük gözeneklerden oluşan bir tabaka ile kaplanmıştır; bu tabaka içerisine doğru kemik büyümesi olur. Zaman içerisinde protez ile kemik bir bütün hale gelir.

Total kalça protezi ameliyatlarından sonra bir takım komplikasyonlar olabilir. Kalça protezi ameliyatı sonrası en sık görülen komplikasyonlar şunlardır:

  • Derin ven trombozu (tromboemboli)
  • Enfeksiyon
  • Eklem çıkığı
  • Protezlerin gevÅŸemesi
  • Bütün bunlara raÄŸmen, on yıldan uzun süreli takiplerde kalça protez ameliyatlarının baÅŸarı oranı %90’ın üzerindedir. Bu hastalarda ya hiç aÄŸrı yoktur ya da olan aÄŸrılar basit ilaçlarla giderilebilecek düzeydedir. Pek çoÄŸu bağımsız olarak (koltuk deÄŸneksiz) uzun mesafe yürür, topallaması yoktur. ÇeÅŸitli sportif aktivitelere katılırlar.

    Tüm protezlerde zaman içerisinde revizyon gereksinimi söz konusudur. Revizyonlarda yüksek enfeksiyon riski, kemik stok kaybı, kas ve diğer yumuşak dokularda hasar olmasından dolayı komplikasyon oranları ilk cerrahiye göre daha yüksektir. Ancak genel olarak revizyon ameliyatlarının sonuçları da oldukça başarılıdır.