ORTOPEDÄ°K TRAVMA

YAŞLILARDA KALÇA KIRIKLARI

Kalça eklemini oluşturan uyluk kemiğinin boyun kısmında veya boynun daha alt kısmında olan kırıklara kalça kırığı denir. Tüm kırıkların yaklaşık %1’ini oluşturur. %80 60 yaş üzerinde ve kadınlarda erkeklere göre 4-5 kat daha fazla görülür. Kalça üzerine düşme veya çarpma şeklindeki dolaysız zorlama ile femur boynunda kırık oluşabilir.

Yaşlılarda genellikle basit düşmelerle, gençlerde ise trafik kazası veya yüksekten düşme gibi yüksek enerjili travmalarla meydana gelir. Yaşlılarda osteoporoz önemli bir etkendir. Osteoporozun özellikle menopoz sonrası kadınlarda daha yaygın oluşu ileri yaş döneminde kalça kırıklarının kadınlarda daha sık görülmesine neden olmaktadır. İleri yaşla birlikte görmede, reflekslerde ve kas gücünde azalma, düzensiz tansiyon kişiyi düşmeye yatkın hale getirir.

Kalça kırıklarında, hasta yürüyemez ve kalça bölgesinde hareketle artan şiddetli ağrısı olur. Kırık taraftaki bacak kısalmış ve dışa dönmüş durumdadır. Tanı için röntgen çoğu kez yeterli olur.

Tedavide amaç hastayı yatağa bağımlılıktan bir an önce kurtarmak ve eskisi gibi yürümesini sağlamaktır. Bunun için tek çözüm cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavide iki farklı seçenekten birine karar verilir.

Genç hasta gurubu dediğimiz 55-60 yaşına kadar olanlarda, bütün kırıklar ameliyat ile ve çivi, vida, plak kullanılarak tesbit edilirler.

Daha yaşlı hastalarda ise kemiğin baş ve boyun kırıkları kalça endoprotezleri ile tedavi edilir. Tedavi olarak kırılan baş bölgesi çıkartılır. Endoprotez adı verilen metalden yapılmış malzemeler ile sadece kırılan kemik bölgesi veya kalça ekleminin her iki tarafı da değiştirilir.

Yaşlı hastaların uzun süre hareketsiz yatması yatak yarası, akciğer ve idrar yolu enfeksiyonları ve emboli gibi komplikasyonlara yol açabileceğinden kırık sonrası olabildiğince erken dönemde ameliyat edilmelidir ve ayağa kaldırılmalıdır.